David Oliveras

Disseny i desenvolupament de pàgines web econòmiques, optimitzades per als cercadors, adaptables a tots els dispositius i a un preu ajustat.

HTML5 i la web semàntica

Molts de vosaltres ja haureu sentit a parlar de l’HTML5, i com si d’una moda es tractés, aquest nou estàndard d’Internet encara en fase d’esborrany, de ben segur que serà el nou vestit que totes les webs lluiran.

La web, com tot en aquesta vida, està en constant evolució. Durant l’última dècada els professionals d’Internet hem portat l’HTML4 al seu límit amb noves i sofisticades pàgines que finalment s’han vist frenades en funcionalitat per les limitacions d’aquest llenguatge. I com a resposta s’ha creat (o s’està creant) l’HTML5, una nova versió que donarà més flexibilitat als autors i que introduirà tot un seguit de millores que faran del web quelcom més atractiu i emocionant.

En un moment en que la web està suficientment madura, aquest nou estàndard vol acabar amb els errors del passat, incloent nous elements estructurals, és a dir, moltes etiquetes DIV utilitzades per crear l’esquelet d’un web, ara tindran el seu propi element:

  • HEADER : per identificar la capçalera d’una pàgina web. No confondre amb l’element head, que continuarà vigent.
  • SECTION: representa una secció del web, com si d’un capítol d’un llibre es tractés.
  • ARTICLE : una entrada de contingut.
  • ASIDE: un bloc semàntic, tal com una barra lateral, que servirà per delimitar el contingut important (section) d’un complementari (aside).
  • NAV: representa la secció dedicada a la navegació del web, és a dir, els menús.
  • FOOTER: el final de pàgina, per indicar informació tal com copyright, autor, etc.

Tots aquests nous elements ajudaran a fer un pas més cap a la web semàntica. A l’actualitat els dissenyadors abusen dels tag DIV per delimitar zones, però ara s’unificaran criteris. S’acabarà allò de posar un div id=”top” o div id=”header” o div id=”superior”… Ara serà <header> i punt.

html5

Estructura clàssica de l'HTML5.

Uns altres nous elements que s’introduiran seran <video>, <audio>, <email>, <url>… que serviran per indicar continguts concrets, tals com un vídeo, un clip d’àudio, una direcció d’e-mail, una direcció web… La possibilitat d’incloure material multimèdia sense la necessitat de plugins externs serà, ara sí, tota una realitat.

Tots aquests canvis ajudaran als cercadors a indexar molt millor el contingut. La interpretació serà molt més evident i per tant més fàcil d’indexar i ser trobada.

Senyores i senyors, la nova era del posicionament s’acosta! Ja esteu preparats?

Gràcies per compartir-ho!