Mobile-friendly: Google i el nou canvi d’algoritme
Si vols millorar el posicionament del teu web als resultats de cerca, assegura’t que la teva pàgina sigui mobile-friendly i estigui optimitzada per a mòbils. I és que el proper 21 d’abril de 2015 Google tornarà a actualitzar el seu algoritme de posicionament i en aquesta ocasió l’impacte serà encara més rotund que en les darreres ocasions, doncs totes aquelles webs que no siguin adaptables a diferents dispositius assistiran a una pèrdua gradual de posicions en el rànquing dels resultats de cerca.
I això per què?
Òbviament l’empresa californiana ho justifica per proporcionar una millor qualitat de contingut adaptat als dispositius dels usuaris. Penseu que més del 60% del tràfic que es genera des de Google és mòbil i els usuaris utilitzen els seus telèfons per navegar per Internet i interactuar amb la web. Per contra, un darrer estudi realitzat a finals de 2014 per Alexa, empresa líder en analítica web, afirma que únicament el 18% de les pàgines actuals son adaptables. Doncs quin bon moment per desmarcar-se de la competència i posicionar-se millor!
Actualitzar-se o morir
Un dels errors més comuns que cometem al crear un lloc mobile-friendly és el de utilitzar URLs diferents segons la versió del web, fet que origina que a vegades l’usuari mòbil acabi accedint a una URL de la versió d’escriptori o d’error 404 perquè la pàgina en qüestió no existeix. En aquest sentit la pàgina ha de ser consistent i mantenir la mateixa URL i codi, tant si l’usuari utilitza l’ordinador com si ho fa des d’una tablet o telèfon mòbil. Un altre punt determinant també a tenir en compte és el de la velocitat de càrrega, doncs degut a la mala o inexistent optimització dels arxius que componen el web (fotos, vídeos, scripts, etc) que impossibiliten una correcta i àgil visualització del contingut, originen una gran frustració al visitant. I una mala experiència es tradueix en una visita perduda que costarà molt recuperar.
La millor manera d’apropar-nos a la web adaptable és tenint present que ha de ser senzilla de navegar per els usuaris per tal d’ajudar-los a complir els seus objectius, és a dir, hem de facilitar-los la navegació. Quantes menys interaccions (clics) hagin de realitzar per aconseguir allò que volen, millor. Prioritzar la funcionalitat (facilitat d’ús) sobre el disseny (estètica), també és un punt important, tot i que no haurien d’anar renyits, doncs el que realment importa a l’hora de valorar una web mobile-friendly és que el visitant acabi complint els seus propòsits de la mateixa manera que ho fa des del seu ordinador.
Cóm puc comprovar si la meva web està preparada per el nou algoritme?
Doncs Google ens ho posa ben fàcil: Simplement visita aquest enllaç i ho comprovaràs. Si surt en verd queda’t tranquil, vas pel bon camí…
Així doncs, ara sí podem afirmar que tenir una web adaptable és més important que mai. I és que el dia del judici mobile s’acosta! ;)